www.what2do.co.il

עצות לפני חקירה

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

עצות לפני חקירה


10 עצות (בסיסיות) לחקירה:

 


לתשומת לבך - פרטים ליצירת קשר עם עורך דין באיזור מגוריך למטה בדף.

 

 

  • העונש הוא הסיום - כתב אישום מתחיל בחקירה. האם אתה מוכן לחקירה? אין הכנה תוך כדי - ראוי להבין בדיוק על מה החקירה, להבין מה המידע שמצוי בידי החוקר, במקרה הצורך לבקש לשוחח עם עורך דין המתמחה בדין הפלילי לפני כל דבר.

    אם אתה עצור אתה זכאי שיודיעו לבן משפחה - בקש שידאג בהקדם לעו"ד שיגיע לחדר החקירות בו אתה נמצא. אם אתה לא עצור התקשר בעצמך, עכב את החקירה והמתן.
     
  • החוקר אינו חבר - למרות שלפעמים הוא מנסה להיות.

    אין שיחות סרק ושיחות "התיעצות" עם החוקר - ה כ ו ל הופך למזכר כתוב וחלק מראיות התביעה. הדמות המקצועית היחידה להתיעצות היא עורך הדין מטעמך.

    ה"חברים לתא" הם לא פעם סייענים/מדובבים של החוקר וההתעניינות בתיק נועדה לצורכי המיקרופון. נצל את המיקרופון לצרכיך - "אוזניים לכותל" נאמר אולם דאג שה"אוזניים" יתמכו בגרסתך. הנח שאין טעויות, טלפון שמוכנס לתא ע"י עצור אחר - מואזן ועוד.

    הבטחות ל"עזרה" וכו של החוקר אינן מחייבות את המשטרה ברוב רובם של המקרים. אם הבטיחו לך דבר מה דאג שההבטחה תיכנס לחקירה הבאה שתחקר באופן שגם שם החוקר שהבטיח יצויין. לדוגמא: "החוקר יוסי הסביר לי שאם הודה ב... אשוחרר מיד".
     
  • לפעמים למשטרה בשלבי החקירה אין מידע מספק - חשוב לנחקר להבין אילו עובדות ידועות ובאיזו מידת וודאות ואילו אינן ידועות - המטרה היא מיזעור נזקים ולא צדק לכול.

    לדוגמא: אם נתפסת עם סם בכיס המיכנסיים יש להניח שראוי להודות בהחזקה - (הראיות כמעט מוחלטות) אם אתה נחשד ב"סחר בסמים" בקש לראות ולדעת מהן העובדות שמובילות את המשטרה לאישום זה - עוד לפני התיחסות לשאלה.

     
  • חשוב לקרוא את ההזהרה (חקירת חשוד מתחילה בהזהרה) ולהבין איזו עובדה מתיחסת לאיזה אישום ומהו סעיף האישום.

    במידה ואין הזהרה ואתה נחקר כעד, המעבר בין עד לחשוד הוא מהיר ביותר, הזהרה פשוטה - זכור זאת. אל תחשוב שאתה רק עד לאור העובדה שלא הוזהרת - עצם החקירה הופכת אותך לא פעם ל"חשוד בפוטנציה". לידיעה : לעד אין "זכות שתיקה" נתון זה משמש את החוקרים לא פעם.
     
  • חשוב לדאוג שהחוקר ירשום מילה במילה את הדברים הנאמרים - בחקירה הימנע מציניות - ציניות מתפרשת באופן לא רצוי בקריאת הדברים.

     
  • לא ראוי לספר יותר מפעם אחת על כל נושא (תמיד בסיפור מורכב יהיו שינויים בין גרסאות - אפילו זאת האמת) - בחקירות המשך להפנות לחקירה הקודמת, ביחס לתשובה ספציפית.
     
  • אם המשטרה מתימרת להיות בעלת ראיות בנושא מסויים - ראוי ונכון להציג את אותו חומר ראיות לנחקר - חשוב שהנחקר יבקש את זה. לא ראוי שהשאלות יהיו כלליות וחד צדדיות - תשאל גם אתה ותבקש הבהרה על כל שאלה כללית.
     
  • "זכות השתיקה" - הזכות כורסמה עד דק בשנים האחרונות - אבל עדיף לשתוק מאשר לשקר או למסור תשובה רעה שבהמשך תופרך. אם יש סיבה לכך שאתה חש שאתה לא מוכן לשוחח עם השוטר הספציפי או להחקר על ידו- ספר על כך. בכול מקרה קיימת חובה לספר על מכות שהוכת או התנהגות לא ראויה שהייתה כנגדך.

    כמעט מיותר לציין - חשוב שהאמירות יעלו על הכתב.
     
  • גם אם שוחררת אין זאת אומרת שהחקירה הסתיימה - לאור זאת התיעץ אך ורק עם עורך דינך ולא עם "חברים". זכור אין תמיד תלות בין המעצר לחקירה - למעשה המעצר הוא רק שלב בחקירה.
     
  • "יהיה בסדר", "אנשים הרגו והלכו הביתה", "מה הם יעשו לי" ועוד הם משפטים קלאסיים של אסירים לעתיד, נאשמים עוד רגע ונחקרים שלא התכוננו לחקירה באופן ראוי - הכנה טובה לחקירה מביאה למצב שבו הנחקר "שולט" בחקירה. ה"שליטה" יכולה להיות באופן הצגת הבעיות וקביעת הסדר יום של החקירה מתוך הצבת יעדים לתוצאות - דברים לא מתרחשים ללא שליטה בחקירה - לא פעם הדרך ל"שליטה" היא באמצעות יצירת "חולשה" כלפי חוץ.


כמו כל מחזה טוב, לצורך השליטה והתמצאות בהליכים יש צורך במחזאי - המחזאי הוא עורך הדין. עורך דין טוב בשלב החקירה לא פעם גם כותב את המחזה. עזרה שניתן לתת בשלב החקירה היא הרבה יותר גדולה מאשר בכול שלב אחר.

העצות בחקירה מתאימות עצמן למציאות המשתנה, לאירוע הספציפי ועוד, ניתן כמובן לנקוט בכמה כללים בסיסיים שראוי להכיר - אולם לא פעם המציאות מורה לנקוט בפעולות הפוכות לחלוטין. 

רוצה שעורך דין פלילי יחזור אליך?

 


מאמרים נוספים בתחום

נטל ההוכחה במשפט הפלילי

מהו נטל ההוכחה במשפט הפלילי? מהו "כל ספק סביר"? כיצד בוחן בית המשפט את המשפט הפלילי ומהו זיכוי "מחמת הספק"? 

זכות חשוד להיוועץ עם עורך דין

האם חשוד אשר איננו עצור או מעוכב לחקירה זכאי להיוועץ עם עורך דין? מהן ההשלכות על אי פגישה עם עורך דין לגבי הודעתו של חשוד? 

ספק סביר במשפט הפלילי

מהו ספק סביר? מהי חובת הראיה? מהו הנטל המונח על כתפי התביעה במשפט פלילי? 

חזרה מהודאה במשפט הפלילי

האם נאשם אשר מסר הודאה בהליך פלילי יכול לחזור בו? מהי חזרה מהודאה? כיצד עושים זאת נכון? 

עתירת אסיר נגד החלטת שב"ס ביציאות לאירועים, אימתי?

האם אסיר יכול לבקש לצאת לחופשה ומהם השיקולים הרלבנטיים במקרים כגון דא? כיצד השב"ס מקבל את החלטתו? 

פגיעה בפרטיות, עבירה פלילית או לא?

האם פגיעה בפרטיות היא עבירה פלילית? אימתי פגיעה בפרטיות תעלה כדי עבירה פלילית המצדיקה הגשת כתב אישום? אילו טענות הגנה ניתן לעלות במקרים כגון דא? 

תפיסת חפצים במהלך חקירה פלילית והשבתם

האם המשטרה יכולה לתפוס חפצים של נחקרים למרות פגיעה בזכות הקניין? כיצד מגישים בקשה להשבת תפוס? 

תיקון כתב אישום

מהו תיקון כתב אישום? כיצד הוא משפיע על ההליכים הפליליים? איך מגישים נכון בקשה לתיקון כתב אישום? 

זכות השתיקה בהליך הפלילי

מהי זכות השתיקה? כיצד משתמשים בה כראוי והאם היא עלולה להיות לחשוד/לנאשם לרועץ? 

משקלה של אמרת חוץ של עד בעבירת רצח בכוונה תחילה

האם אמרת חוץ מפלילה של אדם הינה בעלת משקל בהליך פלילי כאשר מדובר בעבירת רצח? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.