www.what2do.co.il

אי התאמה אישיותית

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

אי התאמה אישיותית

בשעריו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים באים מדי שנה נהגים רבים. בין נהגים אלו ניתן למנות מבקשי רישיון נהיגה על רכבים ציבוריים (אוטובוס או מונית), מעוניינים ברישיון נהיגה על רכב כבד, חייל אשר השתחרר מצה"ל בפרופיל נפשי, אזרח הסובל מליקויים בריאותיים ועוד. כל אלו ימצאו עצמם בפני המכון הרפואי לשם בדיקת כשירותם להחזיק ברישיון נהיגה מבוקש. הבדיקה תיערך בפני המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, או מכון רפואי אשר פועל מטעמו.

 

המכון הרפואי ממליץ לרשות הרישוי בעניינו של הנהגמבקש הרישיון, והרשות רשאית להורות על פסילת רישיון נהיגה בגין מספר סיבות. אחת מעילות הפסילה הינה "אי התאמה אישיותית". למעשה, כ-73% מהנבדקים אשר מקבלים תשובה שלילית נאלצים להתמודד עם סיבה זו. אזרח אשר רישיון הנהיגה שלו נפסל מחמת אי התאמה אישיותיות, רשאי להגיש ערעור על החלטה זו, בתוך 30 ימים, לוועדת ערר.

 

במרוצת השנים, התפתחה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים שורה של בדיקות אשר אמורות להצביע על התאמתו האישיותית של הנבדק להחזיק רישיון נהיגה. למעשה, מדינת ישראל הינה "מיוחדת" בעניין זה ממרבית המדינות, אשר משתמשות בחוות הדעת המקצועיות של הרופא המטפל לשם קביעת כושרו או התאמתו של הנהג להחזיק רישיון נהיגה.

 

בישראל, המכון הרפואי עורך לנבדק בדיקות פסיכאטריות אשר מתייחסות גם לעברו הפלילי והתעבורתי. יצוין כי הנבדק רשאי להציג בפני הרופאים במכון הרפואי, חוות דעת מקצועיות מטעמו. עם זאת, ההחלטה הסופית בנוגע לטיב ההמלצה בעניינו של הנבדק, שמורה לסגל המכון.

 

כיצד בוחן המכון הרפואי?

 

נבדקים רבים מופנים על ידי המכון הרפואי למכון "אדם". בבדיקות אשר נערכות במכון אדם, ממלאים הנבדקים שאלונים ומזומנים לפגישה עם פסיכולוג. במידה ונכשלתם בהליך זה, עניינכם יוחזר למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ותזומנו לפגישה בפני שני פסיכולוגים אשר אחד מהם לפחות הינו פסיכיאטר. אלו, סביר להניח, "יחרצו" את גורל רישיון הנהיגה שלכם.

 

מהי אי התאמה אישיותיות?

 

אי התאמה אישיותיות הינו מונח אשר בחובו טמונה קשת הגדרות רחבה הנוגעת ליכולתו הנפשית-תפקודית של האדם להחזיק ברישיון נהיגה, מבלי להיות מסוכן לעצמו או למשתמשים האחרים בדרך. לדוגמא, ניתן למצוא תחת הגדרה זו מקרים של "חוסר בגרות", "קשיי הסתגלות למערכת", "חוסר בשלות", "נטייה לאקסטרנליות", אימפולסיביות" וכדומה.

 

התנגדות

 

על פי רוב, נהג אשר נמנע ממנו לנהוג ברכב בגין "אי התאמה אישיותית", יערער על כך ויביע מחאתו בגין הפגיעה בעצמאותו. הטענה הרווחת בעניין זה, אותה מציגים פסולי נהיגה בגין אי התאמה אישיותית, היא כי מדובר במונח רחב אשר ייתכן ומומחים שונים אשר יבחנו את אותו המקרה יגיעו למסקנות שונות.

 

עם זאת, כאשר מדובר בבדיקות אשר נערכות על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, לא אחת נתקלים המוחים בחומה גבוהה במיוחד בבואם לערער על החלטת המרב"ד. המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מקבל החלטתו על בסיס בדיקות פנימיות ואין הוא כבול להחלטות בחוות דעת חיצוניות.

 

במילים אחרות, חוות דעתו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, בנוגע ליכולתו וכשירותו של פלוני להחזיק רישיון נהיגה, נסמכת על מבדקים ומבחנים אשר נערכו על ידו ועל ידי מומחים מטעמו, ולא על בסיס חוות דעת חיצוניות. דהיינו, המכון הרפואי לא ייסתמך על חוות דעת מקצועית, חיובית ככל שתהיה, אודות מאפייני האישיות של הנבדק, וזאת כל אימת שחוות דעת זו לא נערכה על ידי המכון או מי מטעמו.

 

אדם אשר מעוניין להתנגד לפסילת רישיונו בגין אי התאמה אישיותית, רשאי לפעול על פי תקנה 195(א) לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961 - הגשת ערעור בתוך 30 ימים. חשוב לציין כי המונח "אי התאמה אישיותית" הינו מונח רפואי והדיון בערעור יכול להיות מושפע מהרפואה והמשפט.

 

לאמור, מומלץ להגיש ערעור זה בהתסמך על חוות דעת מקצועית הסותרת אותו ועל הערעור להציג גם טיעונים משפטיים רלבנטיים. אי לכך, מומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום זה.במידה וערר זה נדחה, עדיין פתוחה בפני העורר הדרך להגיש ערעור נוסף לפתחו של בית המשפט המחוזי. עם זאת, בית המשפט המחוזי יעסוק בסוגייה מעיניים משפטיות ולא מבחינה רפואית.

 

להפניית שאלה או תגובה בנושא ליחצו כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושלילת רישיון בגין מחלות או נכות רפואית

האם ניתן לשלול או להגביל רישיון נהיגה בעקבות מחלות או נכות רפואית? מהו תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים במקרים אלו? 

שאלות ותשובות - תעבורה

שאלות נפוצות אשר נשאלו על ידי הגולשים ותשובות של עורכי דין העוסקים בתחום התעבורה ... 

פסילת רשיון - המכון הרפואי

רשות הרישוי רשאית, מכוח סעיף 51 לפקודת התעבורה, להורות על פסילת רישיון נהיגה של נהג או מבקש רישיון נהיגה. פעמים רבות, נהגים ומבקשי רישיון אלו מופנים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים... 

חיילי צהל - שינוי פרופיל, כושר בריאות

חיילים רבים, אשר השתחררו מצה"ל בגין פרופיל נפשי או מטעמים רפואיים, מופנים לא אחת למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. צה"ל אחראי על כ-20% מהנבדקים במכון הרפואי לבטיחות בדרכים מדי שנה וכ-45% מהבדיקות במכון הינן בדיקות נפשיות... 

סמים והמכון הרפואי לבטיחות בדרכים

האם נהג אשר הורשע בעבירות סמים, או אדם המכור לסמים (קלים או קשים), עלולים לאבד את זכאותם להחזיק רישיון נהיגה? מהו תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים במקרים אלו? 

ועדת גודל רכב, מהי?

מהי ועדת גודל רכב? כיצד מתכוננים לפני דיון בוועדה זו? האם ניתן לערער? כיצד משיגים את הרכב לו אתם זקוקים? 

חידוש רישיון נהיגה לנהגים מבוגרים, מה קובע החוק?

בעלי רישיון נהיגה ברכב פרטי בני 70 ומעלה, חייבים לעבור בדיקות רפואיות כתנאי לחידוש הרישיון. ואילו נהגים מקצועיים חייבים לעבור בדיקות רפואיות כתנאי לחידוש הרישיון מגיל 60 ומעלה.  

רישיון נהיגה לחולי אפילפסיה, מהם התנאים?

חולה אפילפסיה המעוניין להוציא רישיון או לחדש אותו נדרש לעמוד בתנאים של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, המתייחסים לתדירות וסוג ההתקפים.  

מה כוללת בדיקה אצל פסיכולוג במכון הרפואי?

בדיקה אצל פסיכולוג במכון הרפואי כוללת מבחנים אישיותיים שונים מול מחשב, שלא ניתן להתכונן אליהם מראש, וכן שיחה עם פסיכולוג ובמקרים מסוימים גם שיחה עם פסיכיאטר. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.